ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ 400 m2

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ 400 m2

Η κατοικία βρίσκεται στην θέση Κουκουβάγιες του δήμου Αράχωβας σε μια ιδανική τοποθεσία, η οποία περιβάλλεται από δέντρα και έχει μοναδική θέα προς το εντυπωσιακό φαράγγι.

Η απεριόριστη θέα καθώς και η απότομη κλίση του οικοπέδου αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της σύνθεσης. Λόγω της απότομης αυτής κλίσης του οικοπέδου η κατοικία σχεδιάστηκε σε τρία επίπεδα τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, καθώς επίσης έχουν το καθένα τον δικό τους ισόγειο εξωτερικό χώρο. Το κτήριο χαράζεται αρχικά με την μορφή ορθογώνιου παραλληλογράμμου ενώ ο βασικός όγκος αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί ως συνέχεια του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους, για το οποίο έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιηθούν τυχών παρεμβάσεις.

Ο τοίχος της πίσω όψης αρχικά αποσπάται και έπειτα μετατοπίζεται ώστε αφενός να προσφέρει μόνωση στην πλευρά αυτή που είναι εκτεθειμένη σε έντονα καιρικά φαινόμενα και αφετέρου να ενσωματώνει την κατακόρυφη κυκλοφορία, με την μορφή κλιμακοστασίου αλλά και ανελκυστήρα. Στην απόληξη του κλιμακοστασίου τοποθετείται υαλοπέτασμα οροφής, το οποίο αποτελεί πηγή σταθερού φωτισμού και αερισμού.
Στον κύριο όγκο τοποθετείται η καμινάδα της οποίας το μέγεθος είναι τέτοιο ώστε αυτομάτως να μετατρέπεται σε βασικό στοιχείο της σύνθεσης. Κόβει κατακόρυφα όλα τα επίπεδα διαμορφώνοντας τις χρήσεις στο εσωτερικό, χωρίζει την όψη αλλά και οριοθετεί τους εξώστες.
Εσωτερικά μεγάλα γυάλινα ανοίγματα επί της κεντρικής όψης μοιάζουν να ενώνουν την φύση με το κτήριο. Τα υπόλοιπα παράθυρα αντιμετωπίστηκαν σαν κάδρα προς την θέα τα οποία διαφέρουν σε μέγεθος ανάλογα με τον χώρο στον οποίον είναι τοποθετημένα. Τα ανοίγματα αυτά σε συνδυασμό με το κάθετο στοιχείο της καμινάδας προσδίδουν στο κτήριο εξωτερικά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.
Με βάση τις ανάγκες των κατόχων του, το κτήριο διαμορφώθηκε σε δύο τμήματα: την κεντρική κατοικία και τον ξενώνα ο οποίος είναι τοποθετημένος στο τελευταίο επίπεδο. Στο ισόγειο τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης με το τζάκι να αποτελεί το κέντρο των λειτουργιών και με τη μορφή του να ορίζει το ύψος του χώρου. Γύρω από το καθιστικό διατάσσονται οι χώροι της κουζίνας και της τραπεζαρίας, ενώ ο πρώτος όροφος έχει τη μορφή παταριού ανοιχτού προς το ισόγειο. Ένα επίπεδο κάτω βρίσκονται οι κρεβατοκάμαρες.
Ο κύριος όγκος του κτιρίου κατασκευάζεται από φέρουσα λιθοδομή ενώ η ξύλινη, τετράριχτη, κεραμοσκεπή είναι εμφανής στο εσωτερικό της κατοικίας.
Απλές και λιτές γραμμές, η χρήση τοπικών υλικών καθώς και η ανάδειξη των δομικών στοιχείων δημιουργούν ένα φιλικό και ζεστό σύνολο στο εσωτερικό, ενώ στο εξωτερικό το κτήριο καταφέρνει να εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και να αξιοποιεί το δυναμικό της τοπογραφίας του οικοπέδου το συνδυάζοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με το σύγχρονο ντιζάιν.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com